neděle 23. dubna 2017

Vydej se mnou do krásných míst - Poličky a Litomyšle


Ahoj, vítám Tě dneska u cestovacího článku, který tu už hodně dlouho nebyl. Ráda bych tímto článkem představila pár krásných a zajímavých míst v Česku, které rozhodně stojí za to navštívit! Poslední dobou jsem cestovala většinou "jen" po té naší krásné zemi a pořád je toho tolik co objevovat. No ne? Zatím spíše mám projezděnou Moravu, ale zdaleka ne celou, Čechy skoro vůbec. Miluju, že tu je tolik krásných měst, domů ,náměstí, přírody, vodopády, hory, restaurací, kavárniček, hezké ubytování. Tohle vše má svoje kouzlo.Článek bude trošku delší, než standardně bývá, tak si uvař kávu, nebo čaj :)
Směr výletu byla minulý víkend Polička a Litomyšl. Proč zrovna tyto města? Jelikož možná v příštím semestru, tedy v ZS ve třetáku, pojedu na zahraniční praxi do Holandska na sociální farmy, je vhodné vidět obdobnou organizaci v ČR. Mně byla doporučena právě soc. farma v Poličce, kde pracuje absolvent školy, které studuji. Jsem hoodně vděčná, že jsem viděla a poznala právě tuto sociální farmu a provedl mě právě ten pán, protože to byl vážně profík ve svém oboru, ale hlavně, měl hrozně rád svoji práci, dával do toho vše, dělal tu práci srdcem. A o to v sociální práci jde. Ano, studuju sociální práci :)
Jen ve zkratce co si představit pod konceptem sociální farma: ,,Sociální zemědělství je definováno jako souhrn činností využívajících zemědělské zdroje, rostlinné i živočišné, za účelem tvorby adekvátního prostředí pro různě zdravotně nebo sociálně znevýhodněné osoby a širokou veřejnost s cílem poskytovat jim možnost pracovního uplatnění, napomáhat jejich integraci do společnosti, nebo prostřednictvím vzdělávání a volnočasových aktivit přispívat k jejich vztahu k venkovu a přírodě. V tomto smyslu se jedná o to, aby byly v rámci zemědělského podniku nebo zemědělských činností vytvořeny podmínky, jež umožní zapojení osob se specifickými potřebami do běžných zemědělských činností s cílem zajistit jejich rozvoj a podporu a zlepšit jejich život." - Dostupné na Šťastný domov

A teď už jedem na dobrodrůžo. Předpokládaná doma naší cesty byla cca 2 hodiny, což není až taková hrůza. Ale vždy je vhodné si sebou vzít: svačinu a pití (milujeme na cesty tousty, ovoce, tyčinky, na pití vždy čistou vodu), které po cestě zasytí a nemusíme si při první příležitosti kupovat jídlo. Na utrácení je času dost v samotných městech. Potom určitě do praktického a hezkého batůžku přihoď kapesníčky, mapu, šátek, deštník, sluneční brýle. Telefon, foťák a peněženku asi zmiňovat nemusím. A tak jsme tedy vyjeli. Stalo se ti někdy, že jsi vyjel na výlet v naplánový čas? Nám s přítelem nikdy :D

Cesta byla bez sebemenších problémů. Jelikož nám cesta netrvala tak dlouho, jak jsme předpokládali, zastavili jsme se na čumendu ve Svitavách. Zaparkovali jsme na náměstí a obdivovali tu krásu. Upřímně jsem netušila, jak moc hezké náměstí a domy na něm jsou. Stojí za podívání! Všude v podchodech samé zajímavé obchůdky. Nebýt stání svátek, prolezem toho víc.

Nedalo se svítit a my jeli do do cíle pátečního dne a to byla Květná zahrada - občanské sdružení. Cestou jsme vyzvedly našeho průvodce, zaměstnance KZ a absolventa školy, jež studuju, který byl víc než skvělý. Ukázal nám chod celé organizace. Jak sociální služby (Dům na půli cesty a zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc) , tak zvířata, kterých bylo více, než jsem si myslela. Koně, krávy, kozenky, ovce, králíci, slepice, prasátka a možná ještě další. Nejkouzelnější bylo to, že díky jaru (ok, teď to na jaro moc nevypadá) jsme mohli vidět ty nejkrásnější mláďátka, kozenky, telátka :) Díky jeho vyprávění jsme se dozvěděli vše okolo chodu, sociálních služeb, začátků relativně nové organizace a spoustu štastných konců dětí v nepříznivé situaci. Přesně takové výsledky jsou smyslem této krásné práce.

Květná zahrada

Z farmy se nám moc nechtělo ani odcházet, ale nedalo se svítit, odejít jsme museli. Na závěr jsme si mohli ještě poňuchňat krásná měsíční štěňátka Bernardínky, miláčci :)

Vydali jsme se do města Polička, do naší páteční cílové stanici. Dorazili jsme poměrně snadno k našemu ubytování. Penzion Adéla byl od pohledu už moc pěkný. Rychlá komunikace s majitelkou, vše rychle bez problémů předala, ukázal nám kde, co a jak. Výhoda penzionu byla menší jídelní místnost, větší kuchynka se vším všudy, zahrádka s grilem. Na našem patře byla ještě menší kuchyňka s nádobím a varnou konvicí, takže super. Pokoj moc pěkný, byli jsme nad míru spokojeni, vřele doporučujeme, i cenově příjemné. Vydali jsme se na obchůzku městem. už po cestě na náměstí nás zaujali krásné malé domečky, celkově architektura, obchody, restaurace.


Kde pít/jíst aneb kde jsme byli spokojení:

a) Přístav - Burger restaurace v parku, uprostřed rybníku. Hezký interiér i exteriér. Nový podnik ve městě, laděný do námořnicka. Výběr poměrně velký, dá se zde dobře najít. My využili Přístav k pozdnímu obědu. Jejich FB stránky
Přístav

b) Vinárna U krbu - vinárnu jsme navštívili na doporučení spolužačky. A byli jsme moc spokojeni. Velký výběr vína, dobré ceny, příjemné prostřední i obsluha. Co nás hodně překvapilo bylo to, že zde i vařili, což obyčejně ve vinárnách nebývá, kromě nějakých pochutin. Zde jsou v nabídce plnohodnotná, dobrá jídla. Co se týče vína, je zde skvělá Pálava. Jejich FB stránky

c) aby toho nebylo málo, nakonec dne jsme se dostavili na náměstí, kde sídlí Herešova Krčma. U na fb jsme viděli skvělé hodnocení spousty lidí, proto jsme se rozhodli, že tento podnik přece jenom navštívíme. Velmi pěkné, specificky laděné prostředí. Obsluha zde byla ve středověkých kostýmech, velmi vkusných a hezkých. Před podnikem nás pobavilo WC s názvem Latrína. Naštěstí to byl jen název, záchody zde byli novodobé :D Jelikož už bylo později večer, jídlo jsme si nedávali, ale já jsem musela z menu zkusit zeleninový krém. A byl vynikající! Cenově je to zde trochu nad průměrem, ale kvalita stojí za to. Jejich FB stránky 



Co doporučujeme navštívit: Rozhodně celé náměstí s krásnou barokní radnicí, park, hradby, malé krásné obchůdky za náměstím, Pivovar Polička, kostel sv. Jakuba, ve které je nahoře rodná světnička Bohuslava Martinů (vyjdete asi tisíc schodů), z které je krásný výhled na celé město, Muzeum dráhy, klášterní zahrady.

Okolí:  hrad Svojanov, Toulcovy maštale
Světnička Bohuslava Martinů

Naší sobotní cílovou stanicí byla po rozloučení se s Poličkou a zakoupení suvenýrů pro sebe a rodinu byla krásná Litomyšl. Přestože nebylo úplně ideální počasí, bylo upřímně docela vlezlo, v Litomyšli se pohybovalo dost turistů. No kdo by se nepodával na tak krásné a historické město. Opět nás uchvátilo krásné a hlavně dlouhé náměstí s krásnými domky. Hodně podobné Telči.

Kde jíst/pít aneb kde jsme byli spokojení: 

a) Zlatá hvězda - jediný podnik, který jsme navšítivili, ale stál za to. Původně jsme chtěli na pizzu, kde bylo plno, tak jsme si vybrali Zlatou hvězdu. Celkově na nás dělal podnik dobrý dojem, navíc měli zrovna Velikonoční menu. Už si asi nevzpomenu co jsem přesně měla, pamatuji si malé brambůrky kulaté s propečeným kuřátkem a ještě něco, bylo to naprosto vynikající. Jejich FB stránky

Co doporučujeme navštívit: Celé náměstí, zámeckou a klášterní zahradu, samozřejmě zámek, který je zapsaný na seznamu UNESCO. Bylo skvělé ho vidět konečně živě. Dále pak zámecký pivovar, pomník Aloise Jiráska.



To byl konec našeho výletování a nezbývalo nic jiného, než se vrátit domů. S výletem jsme byli hodně spokojeni a věříme, že se sem opět vrátíme. Pokud jsi v těchto místech nebyl/a, zajeď si :)

Napiš mi  prosím dolů do komentářů, jaký bys mi dopručil/a další krásné místo v Česku :)

7 komentářů:

  1. Výlet si vždy naplánujeme, ale nikdy stanovený čas nedodržíme. :-D Jinak krásné místa jste navštívili. Já trávila teď o Velikonocích pár dní v Kyjovském pivovaru (hotel v Kyjově), taky plánuji článek. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek :) Taky občas takhle s přítelem zavýletujeme, ale už na to není tolik času jako dříve, ale rádi se podíváme na nová místa. Třeba jako ta sociální farma. O ničem takové jsem neslyšela a ani nečetla, takže určitě příjemný nový poznatek. Koukám, že jste se najedli dobře, ale to je potřeba :D Litomyšl jsem jednou jen projížděla, ale už jen z aut se mi město moc líbilo :) A kam se zajet podívat? Tak za mě určitě do Jičína a Prachovských skal. Jako malá jsem tam pořád jezdila k babičce a je tam toho dost zajímavého co stojí za to :)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásne fotky a vydarený článok :) Určite budem na tvoj článok myslieť pri plánovaní výletu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkný článek! :) Vypadá to opravdu na krásná místa, super tip na výlet! :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná místa, vypadá to parádně a v létě to musí být ještě krásnější :-) já nedoporučím zrovna hezká místa. My rádi poznáváme historii, takže poslední dobou ve mně nejvíce stop zanechala návštěva Terezína a Lidic. Není to tedy doporučení "krásných" míst, ale určitě by se tam měl každý jednou podívat, to co se dříve dělo, byla hrůza a díky Bohu za všechny dochované památníky a podobná místa...
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  6. Když na to tak koukám, tak mi je trochu smutno po domově, protože všechny tyhle místa, jsou kousek od mé rodné hroudy:)

    Jinak bohužel toho z Česka moc procestovaného nemám, za což je mi trochu hanba, ale to po návratu napravit :)

    jinak já naposled byla v Českém Krumlově a na zámku Hluboká a to byla krása:)

    OdpovědětVymazat
  7. To je vždycky super, když si člověk uvědomí, jaké krásná místa v té naší zemičce máme :). Já zase naopak bych ráda více procestovala tu Moravu, jelikož jsem tam byla jen párkrát :).

    OdpovědětVymazat