neděle 11. září 2016

Dovolená v přírodě? Určitě Jeseníky!


Ahoj všichni! Na konci prázdnin jsem byla s přítelem na menší dovolené. První byla delší a ve městě, tak jsme se rozhodli pro dovču v přírodě. Ale kam? Po delších debatách jsme nakonec zvolili Jeseníky a to konkrétně Karlovu Studánku a okolí a neudělali jsme chybu.
Tak se na to jdeme podívat :)


Karlova Studánka je lázeňská obec, ležící v okrese Bruntál. Je myslím rozlohou druhou nejmenší obcí v ČR a takové místo rozhodně stojí za to navštívit. Nádherná  příroda, lázně, vodopády, lázeňské oplatky a kousek Praděd. No, která obce se tím vším může chlubit?


A co ubytování? Najdete zde nepřeberné množství apartmánů, ubytování v soukromí, penzionů a hotelů. Vybere se podle mě každý, záleží za jakým účelem zde pojedete.
 My jsme si tohle překrásný místo vybrali hlavně kvůli přírodě, chození a relaxu, takže menší útulný rodinný pension byl jasná volba.



 Ubytování u Nováků  se nachází cca 5 minut chůze od centra, hezkou procházkou lesem. S ubytováním jsme byli naprosto spokojeni. Bydleli jsme v 2 lůžkovém pokoji, je zde plně vybavená kuchyň pro dva pokoje (v případě apartmánu je kuchyň vlastní) vlastní soc.zařízení, wifi, TV, parkování před ubytováním, venkovní posezení. Nám to pro nás pobyt stačilo, přece jenom, zas tak často jsme tam nebyli :) Velkým kladem je také nízká cena. Co se týče domluvy s majitelkou ubytka, tak bez problémů, paní je milá a ochotná.


A co program? I v tomhle případě si každý přijde na své. Já se s vámi podělím o tipy na výlety a místa, které stojí v Karlově Studánce a okolí navštívit.

Když je hezky :
Rolandův kámen -Jedná je o 50 metrů vysokou skálu v Karlově Studánce. Nám teda "chvilku" trvalo, než jsme tohle místo našli, protože místní ho znají pod názvem Křížek, kvůli křížku nahoře, viz fotka :) Je to nově zrekonstruovaná vyhlídka, občas krkolomné schody, ale výhled stojí za to. Za hezkého počasí uvidíte i Praděd. A odkud jít? Po modré stezce od lázeňského domu Libuše.
Na vrcholku :)
Rolandův kámen

Petrovy kameny, Praděd a Bílá Opava - Jeden z našich hlavních bodů dovolené byl přirozeně Praděd, na který jsme se kupodivu podívali až poslední den, kvůli počasí a zbytku programu. Z KS  se na Ovčárnu můžete dostat různými způsoby:
a) autem - ale  u Hvězdy počítejte s poplatkem myslím 100 Kč a na Ovčárně cca 250 Kč parkovné, což se pak docela prodraží.
b) pěšky nebo na kole - Na kole pro ty trénované a pěšky po Bílé Opavě, myslím, že po modré.
c) autobusem - buď z Karlovy Studánky, z horního nebo dolního parkoviště nebo z Hvězdy. Autobusy jezdí poměrně často, tam i zpět. Jen je si potřeba pohlídat případně poslední bus :)

Z Ovčárny je pak více možností, kam na výlet. Buď kratší trasa vedoucí na Petrovy kameny, ale samozřejmě nejvíce lidí jde na onen zmíněný Praděd, vzdálenost je cca 3-4 km. V případě krásného počasí počítejte s davem lidí, což mně osobně docela vadilo, ale co se dá dělat. Cesta není zas tak náročná, ale pevné boty to chce, ačkoliv jsme viděli paní, jak si to štráduje v nazouvákách... Nahoře je možnost občerstvení a vyhlídky na širé okolí. A to stojí za to!

Praděd v mracích



My jsme zvolili možnost jet busem tam a zpátky Bílou Opavou do Karlovy Studánky. Nádherná příroda plná malých či větších vodopádu, žebříku, kamenů.No, prostě nádhera, ale už je to trochu náročnější trasa. Zvlášť, když je po dešti a kameny jsou kluzké. Je dobrý si dávat vážně pozor, ať nedopadnete jak já, která skoro byla ve vodě :D



Když prší:  Počasí nejde bohužel ovlivnit, tak je fajn si připravit i na situaci, že vám počasí nebude úplně přát, jako třeba nám. Naštěstí jen jeden den. V horách a v přírodě je déšť poměrně problém, ale v případě Jeseníků se dá zabavit i tak.

  1. Jeskyně Na Špičáku -  Tato památka se nachází cca 45 minut cesty autem z Karlovy Studánky a je nejstarší doložená jeskyně ve střední Evropě. Najdete zde spoustu nákresů, úzkých chodbiček srdcového a vejčitého tvaru. A konají se zde dokonce i svatby :) Co se týče vstupného a otevírací doby, více info ZDE.

2. Bazénový komplex v Letních lázních - V odpoledních hodinách je otevřen pro veřejnost i bazénový komplex, který se tvořen množstvím nových technologických prvků v termální vodě. Najdete zde vyhřívku, různé masážní trysky a vybavení určené k hydroterapii. Když vás pobyt ve vodě nebudu bavit, je možnost navštívit finskou saunu nebo páru. Já tam teda moc dlouho nevydržím, ale někteří se v tom vyžívají :D


Na závěr bych chtěla říct, že to byla výborná dovolená, pro mě zas trochu něco jiného, než na co jsem byla zvyklá. Zajímalo by mě, jestli pro vás článek byl užitečný, případně co čekáte od podobného článku, co se týče informací :)
Navštívili jste už Jeseníky? A kde jste všude byli? :)

2 komentáře:

  1. Jééé! Jeseníky miluju! Byla jsem teda v Koutech, je to trochu dál od míst, co popisuješ, ale vždycky jsme třeba chodili k nádrži na Dlouhé stráně. :D Tohle bych taky někdy měla vyzkoušet, zní to zajímavě.:)
    Ann

    OdpovědětVymazat
  2. V Jeseníkách jsme ještě nikdy nebyli a jak tak koukám, tak je nejvyšší čas to napravit :-) . Letos nám tam naplánuju dovolenou :-) . Jezdíme pod stan , tak dovolenou nemusíme nijak složitě a hodně dopředu plánovat, což mi vyhovuje :-) . V zimě fakt nevím, co bude v létě a kdy se nám někam bude chtít jet.

    OdpovědětVymazat